NL_Lazuli_Theater

LÁZULI theater

LÁZULI wil theater maken in Nederland, met speciale aandacht voor internationale invloeden, uitwisselingen en weerspiegeling.
Daarbij hebben we een grote interesse voor andere vormen van kunst en cultuur, uit een sterk geloof in de waarde van het interdisciplinaire aspect van theater.

Belangrijk voor LÁZULI is dat er altijd vanuit de kern van de Nederlandse theatercultuur wordt gewerkt, en niet alleen vanuit het internationale circuit. LÁZULI streeft naar een waar gesprek tussen de kernen van theaterculturen. Wat LÁZULI maakt zal dus nooit alleen aan een internationaal publiek gericht zijn, maar juist ook naar publiek dat vaak Nederlands theater bezoekt.

ARTISTIEK EN ZAKELIJK LEIDER

Olinda Larralde Ortiz

BESTUUR

Voorzitter: Caspar Pieter Nieuwenhuis
Secretaris: Wolter Willem Ewoud
Penningmeester: Floris Bernard Marie de Roij van Zuijdewijn

LOGO’S

In Nederland zijn er bergen
sinds ik hier aankwam.
Stromen water dalen er vanaf
krom
verwikkeld
snel en barstend
tegen wortels van gebogen tropische bomen
en tegen populieren
langs een sloot en naast de koeien.

Hier in Nederland.
Sinds ik hier aankwam.

Maar ook sinds vroeger
hadden al donkere ogen het landschap veranderd.
De dag volgde de nacht steeds in een wat vernieuwd ritme
steeds een beetje meer syncoop,
en elk hart dat er net wat naast drumde
maakte de Nederlander rijker
werd zelf ook steeds ruimer
steeds meer zichzelf
en toch zo anders.

Elk levend systeem heeft een opening nodig, een raam voor verandering, een uitvlucht voor chaos. Geen enkel organisme kan gesloten in leven blijven.
Mijn ervaring als een genaturaliseerde Nederlander -na al de transformaties die nodig waren om mijn Mexicaanse gedachtenkaart te hertekenen naar de Nederlandse geestcoördinaten- is dat zo´n onstabiele houding het uitzicht verdiept, het inzicht verlegt.

Spreek een woord ietsjes verkeerd uit, struikel na een schoon vers met een misplaatste “het”, gebruik een uitdrukking andersom: het is pijnlijk, maar dan zal je een oude stem horen, een klank zo vol en helder, rechtstreeks uit de kelen van de allereerste wereldscheppers. De grootouders van Nederland, die bestaan schonken aan objecten toen zij die benoemden, die kom je recht in de ogen te zien.

Een kern stelt zich bloot,
van wat we zijn
hier in Nederland
als je allochtoonlijk door het leven wandelt,
en alles allochtoonlijk benoemt
hier in Nederland.

We willen deze twee liefdevolle, tedere, machtige culturen doen botsen. Met elkaar en met de wereld. Dat daar vurige vonken vanuit schieten, dat er blauw goud ontstaat.
Gedichten van Nezahualcóyotl door Slauerhoff verwoord, een Son Jarocho lied door Mondriaan geschilderd, Gispen stoelen in Salón Los Ángeles, een Huichol indiaan in Zomergasten.
Want dan gebeurt het: dan zien we wie we zijn, dan gaan we verder verbeelden, dan worden we vrij.

LÁZULI wil theater maken in Nederland, met een speciale aandacht voor internationale invloeden, uitwisselingen, weerspiegeling.
Daarbij zal er een groot interesse zijn voor andere vormen van kunst en cultuur, uit een sterk geloof in de waarde van het interdisciplinaire voor theater.